top of page

לייב סשן אולפני - הדרך האותנטית להתחבר לקהל ולייצר אינטימיות

בשנים האחרונות אי אפשר שלא להבחין שכל מוזיקאית, זמר, להקה ואף תזמורות ואמנים אלקטרוניים משתפים לייב סשנים של המוזיקה שלהם. זה קורה לעתים בתדירות של אחת לשנה ואף יותר, לרוב כתוכן בין אלבומים וסינגלים, ולעיתים ככלי לקידום של ריליס חדש באמצעות ביצוע לייב שלו באולפן.


אם עד שנת 2020 כלי זה עוד היה נחלתם של האמנים הגדולים, בעלי הגישה לאולפנים גדולים וצוותי וידאו מקצועיים, הקורונה הפגישה את כולנו עם לייב סשנים - החל מאולפני הטלוויזיה, דרך אולפני הקלטות ושידור שהעבירו שידורים חיים או מוקלטים ועד ללייבים ביתיים ואף פסטיבלים בינלאומיים דרך הזום.


במאמר זה נסביר מה זה למעשה לייב סשן, מה היתרונות שלו ואיך כל הדבר הזה בכלל עובד טכנית?

יונתן רם לייב סשן אולפני טריו
יונתן רם מבצע לייב סשן באולפני טריו

אז מה זה בעצם לייב סשן?


לייב סשן הוא סשן אולפני (לרוב, נדבר על זה בהמשך) בו המוזיקאי או הלהקה מבצעים שיר, או מספר שירים בביצוע חי - אידיאלית ללא עריכות והעלאות של ערוצים נוספים לאחר הסשן. הסשן מצולם במצלמת וידאו אחת או יותר ונערך כסרטון שלרוב מתפרסם ביוטיוב וברשתות החברתיות.


תחנת הרדיו הציבורי האמריקאי NPR יכולה לזקוף לזכותה חלק גדול מהקרדיט על העלאת הפופולריות של לייב סשנים ברחבי העולם בזכות הסדרה הידועה שלה Tiny Desk - פורמט לייב סשן בו אמנים מבצעים הופעה של כרבע שעה מול קהל של כמה עשרות אנשים בספרייה של משרדי הרדיו.



מאז כבר נוספו מאות אם לא אלפי ערוצים מוכרים נוספים והפקות מקור המייצרות לייב סשנים באיכות גבוהה. בין השאר כדאי להזכיר את KEXP שאירחו כמה מהאמנים הכי גדולים בעולם (Arctic Monkeys, Alt-J, Florence + the Machine ועוד רבים וטובים) וכמובן Succulent Sessions הישראלים שהחלו לפעול בקורונה ומאז העלו כבר שלוש עונות, ואירחו בין השאר את נגה ארז, יסמין מועלם ומרגי.


מגניב, אבל איך זה נוגע אלי?


אם את מוזיקאית פעילה או אם יש לך להקה, בשלב כזה או אחר כנראה שתצטרכו לייב סשן כחלק מארסנל התכנים שלכם ותוכנית השיווק שלכם. יש מספר יתרונות להפקה של לייב סשן מקצועי באולפן שנשמע טוב ומצטלם מצוין:

  • זו הזדמנות להציג את עצמכם בצורה מקצועית, בדרך שמדגישה את האיכויות שלכם כמוזיקאים מבצעים, ללא פירוטכניקה והפקות של קליפים יקרים.

  • זהו כלי הכרחי על מנת להגיש ולהתקבל לפסטיבלים. כל פסטיבל אשר תרצו להתקבל אליו יבקש מכם לפחות לינק אחד לביצוע לייב. בניגוד להקלטת הופעה, שיכולה להיות מסובכת, מועדת לתקלות, ובה אין לכם "טייק שני" - בלייב סשן אולפני תוכלו לבצע את השיר מספר פעמים ולאחר מכן לערוך ולמקסס אותו כך שיציג אתכם בדיוק כפי שאתם רוצים שיראו אתכם.

  • זוהי תמורה מצוינת לכסף שלכם - בתקציב של קליפ עלילתי אחד (והרבה פחות), תוכלו להפיק סשן באולפן שישמע ויצטלם מצוין ובו תבצעו מספר שירים.


לייב סשן אולפני טריו להקת פיין מרטן
להקת פיין מרטן בלייב סשן באולפני טריו
  • לייב סשן הוא תוכן מצוין על מנת לקדם דברים שחשובים לכם - אם יוצא לכם סינגל חדש, לוו את היציאה שלו בלייב סשן שיתפרסם מספר שבועות לאחר צאת הסינגל הרשמי, כך תאריכו את "חיי המדף" של הסינגל. יש לכם הופעה חשובה לקדם? תוכלו לעשות זאת עם לייב סשן שייתן לקהל שלכם טעימה ממה שהוא עתיד לשמוע ולראות בהופעה.

  • זהו כלי ליצירת אינטימיות עם הקהל שלכם. עבורנו המוזיקאים, האולפן הוא הבית. ברור שכל סשן הוא מרגש, אבל זוהי השגרה שלנו ואנחנו מתרגלים אליה מהר. עבור הקהל שלנו, שלא רגיל לראות אותנו בתהליך העבודה על המוזיקה ובטח שלא רגיל לבקר באולפנים, זוהי הצצה למאחורי הקלעים של העשייה המוזיקלית והזדמנות להציג שירים באור אחר, בביצוע אינטימי ובסביבה שמזמינה הקשבה מצד הקהל.


אז איך זה בעצם עובד?


אפשר לחלק לייב סשנים לשלוש קטגוריות עיקריות:

  • לייב סשן אולפני

  • לייב סשן ביתי

  • לייב סשן בלוקיישן אחר (פנים/חוץ)


לייב סשן אולפני

בלייב סשן אולפני, ההרכב מגיע לאולפן ההקלטות (שלעתים יספק בעצמו גם שירותי צילום, ולעתים יגיע האמן עם צוות וידאו משלו) ולרוב מתמקם בלייב רום התואם את גודל ההרכב, גם מבחינת סאונד והקלטה וגם מבחינה ויזואלית.

בניגוד להקלטת הרכב "רגילה", כאן נצטרך להתחשב במיקום הנגנים, הכלים והמגברים גם באילוצי הצילום ולפעמים נצטרך להתפשר מעט בסאונד (כך שנקבל יותר זליגות בין הכלים שונים). תפקידו של טכנאי ההקלטה יהיה כמובן לתעד את הסשן בצורה המיטבית ולקבל סורסים נקיים ככל הניתן כך שניתן יהיה למקסס אותם בצורה מיטבית.

לאחר ההתארגנות, לרוב מבצעים מספר טייקים של כל שיר, כאשר כל טייק מוקלט ומצולם במצלמה אחת או יותר.



לייב סשן ביתי:

לרוב מתאים לביצועים אינטימיים יותר, והוא בעל ערך שיווקי גבוה מכיוון שהוא מאפשר להכניס את הקהל שלנו למקום הכי פרטי - הבית שלנו.

על מנת להקליט ולצלם לייב סשן בבית נצטרך את הציוד המתאים שיכלול, בין השאר, כרטיס קול, מיקרופון אחד לפחות, מצלמת וידאו (או סמארטפון איכותי) ותאורה. הדבר לרוב ידרוש מאיתנו להיות גם המפיקים והטכנאים של הסשן, מה שיכול להקשות על הפקת תוצר מדויק ואיכותי או על ביצוע מוזיקלי בסטנדרט שנרצה.


זה לא אומר שלא ניתן להפיק לייב סשן איכותי בבית, אבל חשוב לזכור שהסביבה הביתית מייצרת אתגרים ולרוב לא נוכל להגיע לאותה איכות של סאונד וצילום כמו באולפן הקלטות מקצועי.


לייב סשן בלוקיישן אחר

זוהי הפקה מורכבת יותר, שכן אם נרצה להפיק לייב סשן במקום שהוא לא אולפן או האולפן הביתי שלנו (זה יכול להיות משרד, ספרייה, מועדון אגרוף, או כל מקום בטבע) - נצטרך לדאוג לציוד הקלטת שטח, צוות וידאו, וכן כל ההיבטים הלוגיסטיים של ביצוע סשן במקום שלא מיועד לכך (שינוע של כלי הנגינה, תיאום וככל הנראה תשלום לבעל המקום, אילוצי מזג אוויר במידה ומצלמים בחוץ ועוד).


עם זאת, אם יש לכם את היכולת ואנשי המקצוע המתאימים, זה יכול להיות תוכן מדויק עבורכם ועבור הקהל שלכם, ואפשרות ליצירתיות בלתי נגמרת עם בחירת לוקיישן יצירתי ועיצוב והסבה שלו לאולפן הקלטות לרגע.



חשוב להגיד, סשן באולפן הקלטות עם צוות מקצועי שמלווה אתכם מרגע קביעת הסשן ועד קבלת התוצר הסופי יבטיח לכם שתוכלו להתמקד במהלך הסשן במה שבאמת חשוב - לבצע את המוזיקה ולהעביר את הרגש בדיוק כפי שאתם רוצים. עבודה במקום שירגיש לכם נעים וביתי, עם צוות המספק לכם ביטחון ומקצועיות, תאפשר לכם להגיע לתוצרים שיזכו אתכם בפידבקים מהקהל ובתקווה יעזרו לכם גם להתקבל לפסטיבלים והפקות ולהתקדם בקריירה המוזיקלית שלכם.



אז אם השתכנעתם שלייב סשן זה הדבר הנכון עבורכם כעת, קבלו כמה טיפים לסיום שיעזרו לכם להפיק את המירב מהסשן ולייצר עבורכם ועבור הקהל שלכם חוויה ותוכן בלתי נשכח:

  1. עבודה עם קליק (מטרונום) - במידה וזה מתאפשר מוזיקלית, כדאי לכם לעבוד עם קליק במהלך הסשן. הסיבה לכך היא שברגע שכל הטייקים מנוגנים באותו BPM - תהיה לכם גמישות בשלב העריכה - תוכלו להחליף במידת הצורך חלקים מטייק אחר או בערוץ מסוים - וכן כל צילומים הוידאו יהיו מסונכרנים ביניהם מה שיגדיל את חומרי הגלם הויזואלים מהם עורכים את הקליפ הסופי.

  2. כדאי לצלם לפחות 3 טייקים של השיר מזוויות שונות (סטטי + דינמי) על מנת שיהיה מספיק חומר גלם ויזואלי. כמובן שניתן לבחור בקונספטים אמנותיים כמו ONE SHOT, הצבה של מצלמות סטטיות בלבד או להפך - עבודה עם מצלמה ידנית שמייצרת חיות ואינטימיות.

  3. כדאי לצלם גם קצת מאחורי הקלעים - צילומים של ההתארגנות, כלי הנגינה, המיקרופונים והסביבה האולפנית יכולים לשמש כפילרים או טיזרים לקראת פרסום הסשן.

  4. חשבו מראש על הנראות - כמוזיקאים אנחנו רגילים לחשוב על המוזיקה והסאונד. חשוב מאוד לתכנן את הנראות של הסשן: מה לובשים, מה הצבעים של התאורה (חמה/קרה, לבנה / צבעונית), איך מתמקמים בחדר. כל אלו יתרמו לכך שהסשן יתנהל באופן חלק ושהתוצר הסופי ייראה מקצועי ואחיד.

  5. זה לייב סשן, אבל אפשר לערוך. כן כן, אנחנו יודעים, אולי זו קצת רמאות ויש מוזיקאים שאף יתנגדו לרעיון - אבל אם מקליטים כמו שצריך ומצלמים כמו שצריך, אז אפשר לערוך ולנקות את הסשן בשלב הפוסט פרודקשן כך שיתקבל תוצר שהוא תוצר ביניים באיכותו בין סינגל/אלבום אולפני לבין ביצוע לייב מהופעה.


לסיכום, לא סתם הלייב סשן תופס חלק נכבד מהתוכן המוזיקלי של אמנים בעשור האחרון. אם עוד אין לכם אחד, עכשיו זה הזמן. מוזמנים להתייעץ איתנו ולספר לנו בתגובות מה הלייב סשן האהוב עליכם.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
עקבו אחרינו
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page